Smacznie na Starówce – półmetek

W zakresie przedsięwzięcia „Smacznie na Starówce” realizowane są działania promocyjne, organizowane i przeprowadzane wywiady z przedsiębiorcami z branży gastronomicznej na obszarze rewitalizacji „Starówka”.

Do tej pory w ramach kampanii promocyjnej „Smacznie na Starówce” organizowanej w ramach projektu pn. „Rewitalizacja konińskiej Starówki – opracowanie lokalnego programu rewitalizacji na lata 2016-2023 wraz z modelowym pilotażem” zaprezentowanych zostało siedem firm z branży gastronomicznej, tj.:

  • Restauracja „Pod Cepeliną”
  • Kawiarnia „Kawusia i ciacho”
  • „Beza Krówka”
  • Cafe i Bistro „Kawka, karafka
  • Restauracja „Rogatka”
  • „Trzy Strefy”
  • Restauracja „Borówka”

Z opublikowanych wywiadów możemy dowiedzieć się m.in., że:

a) restauracje głównie nawiązują do tradycji i historii Konina, a zwłaszcza starej jej części,

b) lokale gastronomiczne stawiają na jakość i głównie lokalność, tradycyjne polskie smaki,

c) znaczna część restauratorów wprowadza i udoskonala swoje dania,

d) właściciele punktów gastronomicznych zlokalizowanych blisko rzeki Warty przyznają, że oprócz pysznych dań klientów przyciąga magia i czar nadwarciańskiego krajobrazu,

e) dla przeważającej części restauratorów gastronomia była spełnieniem marzeń,

f) mimo wielu przeciwności, trudności większość właścicieli lokali gastronomicznych nie żałuje otwarcia swojego przedsiębiorstwa na terenie Starówki, twierdzą, że lokalizacja na Starówce daje spore możliwości,

g) opinie, sugestie klientów są niezwykle cenne dla osób prowadzących lokale gastronomiczne, kiedy gościom smakują ich potrawy, mają motywację do dalszej pracy,

h) restauratorzy widzą potrzebę m.in.:

– udostępnienia placu, rynku osobom zajmującym się rękodziełem, tak jak było na jarmarku św. Bartłomieja,

– powstania większej liczby punktów gastronomicznych, żeby to życie na Starówce bardziej kwitło popołudniami i wieczorami,

– wypromowania Starówki wśród mieszkańców,

– organizowania większej liczby imprez, wydarzeń kulturalnych.

Wywiady z przedsiębiorcami z branży gastronomicznej na obszarze rewitalizacji „Starówka” emitowane są na Portalu LM.pl. Zachęcamy do zapoznania się z ich treścią.

Poniżej linki do pełnej treści wywiadów:

W najbliższych tygodniach pozostałe pięć punktów gastronomicznych  z dwunastu uczestniczących
w przedsięwzięciu będzie miało okazję zaprezentować swoją firmę, produkty oraz usługi. Opowiedzieć także o swoich doświadczeniach, wyzwaniach, sukcesach i planach. Należą do nich:

  • „Domowe Wypieki”
  • Jadłodajnia „Pysznie i domowo”
  • „Loko the steak house”
  • „Yukki Sushi”
  • „Kanapkownia Edima”.
Czytacz treści Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support