Z analiz opracowanych w ramach zadania pn. „Zestaw narzędzi obszaru ożywienia gospodarczego obszaru rewitalizacji „Starówka” w Koninie – pilotaż” wynika, że działalności związane z kulturą, sztuką, rzemiosłem, nowoczesnymi technologiami i innymi usługami, które używają kreatywności i kapitału intelektualnego, a także usługi gastronomiczne powinny być wspierane i rozwijane na obszarze rewitalizacji „Starówka”.
W związku z powyższym chcemy wesprzeć obecnie działające na obszarze rewitalizacji “Starówka” przedsiębiorstwa z branży gastronomicznej poprzez spopularyzowanie ich działań oraz zachęcić nowe podmioty do inwestowania na Starówce.
W tym celu planujemy realizację działań promocyjnych, zorganizowanie i przeprowadzenie cyklu wywiadów z przedsiębiorcami z branży gastronomicznej na obszarze rewitalizacji, pod nazwą “Smacznie na Starówce”. Przedsięwzięcie to realizowane jest w ramach projektu „Rewitalizacja konińskiej Starówki – opracowanie lokalnego programu rewitalizacji na lata 2016-2023 wraz z modelowym pilotażem”.
W najbliższych tygodniach, każdy z punktów gastronomicznych będzie miał okazję zaprezentować swoją firmę, produkty oraz usługi. Opowiedzieć także o swoich doświadczeniach, wyzwaniach, sukcesach i planach.
Wywiady będą emitowane na Portalu LM.pl.
Chęć uczestnictwa w przedsięwzięciu zadeklarowało 12 lokali gastronomicznych z obszaru rewitalizacji „Starówka”, tj.:
- Restauracja „Pod Cepeliną”
- Kawiarnia „Kawusia i ciacho”
- „Beza Krówka”
- Cafe i Bistro „Kawka, karafka
- Restauracja „Rogatka”
- „Trzy Strefy”
- Restauracja „Borówka”
- „Domowe Wypieki”
- Jadłodajnia „Pysznie i domowo”
- „Loko the steak house”
- „Yukki Sushi”
- „Kanapkownia Edima”.
Oprócz cyklu wywiadów opracowana zostanie broszurka informacyjno-promocyjna obszaru rewitalizacji “Starówka”. Zawierać będzie ona informacje o atrakcjach, wydarzeniach oraz firmach funkcjonujących na Starówce. Wskaże zarówno mieszkańcom miasta jak i osobom przyjezdnym, jakie przedsiębiorstwa, lokale, atrakcje znajdują się na obszarze rewitalizacji.